Het is een enorme uitdaging om alles in je fabriek op orde te hebben. Zijn je P&ID’s as-built, staat alle equipment netjes in je OBS? Ervoor zorgen dat de boel overzichtelijk blijft, vormt voor bedrijven vaak echter een nog grotere uitdaging. De kleinste wijzigingen, zowel intern als extern, hebben al impact op je bestaande processen. Met Management of Change (MOC) kun je die impact onderzoeken en ernaar handelen. Wij helpen je hier graag mee.

Wat is MOC?

MOC is een werkwijze waarmee je de impact van veranderingen in je installaties onderzoekt, de risico’s van die impact helder in kaart brengt en de wijzigingen op een gestructureerde manier invoert en vastlegt.

Waarom is MOC noodzakelijk?

Laten we duidelijk zijn: de belangrijkste reden voor het implementeren van MOC is het voorkomen van gevaarlijke situaties. Uiteraard zijn er nog meer voordelen. Denk hierbij aan het beheersen van kosten, medewerkers bij de organisatie betrekken en niet te vergeten zorgen dat je voldoet aan regelgeving zoals de BRZO. Verder wil je als bedrijf natuurlijk ook duidelijk hebben waar je medewerkers mee bezig zijn.

Uit verschillende veiligheidsstudies, maar ook uit audits blijkt dat veel bedrijven moeite hebben om Management of Change binnen de organisatie goed vorm te geven. De redenen hiervan zijn divers: van het ontbreken van een MOC-proces en ondersteunende systemen tot aan het missen van de juiste mensen op de juiste functies.

Zo pakken wij MOC bij jou aan

  1. De manier waarop MOC wordt toegepast, verschilt per organisatie. Daarom starten wij altijd met een scan, waarbij we de volgende aspecten onderzoeken: het werkproces, de procedures en de systemen. Een scan is een combinatie van data-analyse en interviews met diverse betrokkenen, zoals de veiligheidskundige, procesoperator en monteur. Op basis van deze scan krijgen we een goed beeld van de verbeterpunten, waarmee we vervolgens aan de slag gaan.
  2. Zo richten we procedures in waarbij we activiteiten, verantwoordelijkheden en betrokkenen in kaart brengen. Ook kijken we naar belangrijke documenten en tekeningen binnen het MOC-proces.
    We stellen een risicomatrix op om de impact van wijzigingen te beoordelen. Op basis waarvan bepalen jullie of een wijziging doorgevoerd mag worden? Daarnaast stellen we risicoklassen op voor kosten, milieu, onderhoudbaarheid en bijvoorbeeld procesvoortgang.
  3. Om wijzigingen te kunnen beoordelen, implementeren we een risicoanalysemethodiek. Hiervoor zetten we onze praktische FMECA-tool in. Uiteraard kijken we ook of andere risicoanalyse methodieken beter tot hun recht komen.
    Een zeer nuttig en onmisbaar element van het MOC-proces is de checklist, deze omvat alle elementen van de Plan – Do – Check – Act cirkel. Ook is het een zeer waardevol onderdeel van de daadwerkelijke oplevering: hebben we gekregen waarom we gevraagd hebben? Zijn alle tekeningen bijgewerkt? Hebben de operators al training gehad?
  4. Om een wildgroei aan excellijsten te voorkomen, is het handig om een systeem te gebruiken ter ondersteuning van het MOC-proces. Hiervoor voeren we een pakketselectie uit. In de ideale situatie wordt dit systeem ‘gekoppeld’ aan bestaande systemen zoals het OBS (onderhoudsbeheersysteem) en het DMS (document management systeem).

Neem contact met ons op

Laat ons helpen bij het opstellen van een asset integriteitsplan. Heb je interesse of zit je met een andere vraag over wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op. Ook voor vragen over andere diensten kun je altijd bij ons terecht.

Stuur Erik een berichtje

Vragen? Stel ze!

Wij bijten niet

Vragen over een vacature, project, Ivy Global of onze legendarische borrels? Erik kan je verder helpen.

Erik de Jong achter een laptop
Erik de Jong
Externe Zaken