De afgelopen tijd heeft iedereen te maken met stijgende energieprijzen. Om de kosten te drukken, kiezen bedrijven voor energiebesparing en verduurzaming. Dit kan een moeilijk en tijdrovend proces zijn en de terugverdientijd is niet meteen duidelijk. Daarom helpen wij bedrijven om inzicht te krijgen in het besparingspotentieel van energie.

Ivy Global helpt jou

We kunnen je helpen om minimaal 5% besparing te behalen op je energiekosten door inzicht te geven in energievretende activiteiten en grootverbruikers in jouw productieprocessen. Dit kan al snel duizenden euro’s per maand schelen voor een gemiddelde organisatie, gezien de huidige (en stijgende) energieprijzen. We helpen je dit te bereiken door inzicht te geven in:

 • Welke assets veel energie verbruiken, zodat jij direct inziet waar de grootste kostenposten zitten.
 • De te nemen stappen om energiegebruik te besparen.
 • Welke processen je kunt veranderen om energieverspilling te voorkomen.
 • Hoe we restenergie beter kunnen benutten door bijvoorbeeld stoom die vrijkomt te hergebruiken in het productieproces.

Aan de hand van een stappenplan gaan we aan de slag om het energieverbruik goed door te meten.

Hoe gaan we te werk?

Met onze inzichten voor Energiebesparing helpen wij bedrijven een duidelijk inzicht te krijgen en controle te nemen over energievretende processen. Dit doen we in de volgende stappen:

Stap 1:
Inventariseren van de assets

 • Welke assets heb je?
 • Hoeveel energie verbruiken je assets?
 • Waar zit het besparingspotentieel?

Stap 2:
Aan de slag met data

 • Heb je P&ID’s, E-schema’s en PFD’s?
 • Maak je gebruik van operator software?
 • Wat zegt onze data-analyse over jouw verbruik?

Stap 3:
Analyseren & Interpreteren

 • Welke trends zien we in jouw productieprocessen?
 • Wat halen we nog meer uit jouw data over jouw verbruik?
 • Wat zijn concrete verbeter-initiatieven?

Stap 4:
Realiseren & Evalueren

 • Hoe prioriteren we de verbeter-initiatieven?
 • Hoe kunnen we dit samen stapsgewijs realiseren?
 • Hoe zorgen we ervoor dat dit een continu proces wordt en we blijven besparen?

Stap 1: Inventariseren van de assets

Het vertrekpunt is afhankelijk van de beschikbare informatie. We beginnen vaak met het inventariseren van energieverbruikers. Welke assets op jouw locatie(s) zijn de grootste energievreters? Deze assets pakken we als eerste op, omdat hier de grootste besparing te behalen is.

Daarna zoomen we, samen met jou en jouw collega’s, in op afzonderlijke assets. Op deze manier komen we alles te weten over een asset: van toepassing tot het proces en van opzet tot het verbruik. Hier betrekken wij jouw collega’s bij. Zij hebben de kennis en kunde om ons de beste inzichten te geven, omdat ze weten hoe een asset functioneert en hoe de installatie ervan is gedaan. 

Stap 2: Aan de slag met data

Bij bedrijven die hun data inzichtelijk hebben, kunnen we nog gerichter te werk gaan. Een belangrijk voorwaarde hierbij is dat de actuele P&ID’s, E-schema’s en PFD’s beschikbaar zijn. Sommige organisaties maken daarnaast gebruik van operator software (AspenTech), SCADA of andere OEE software (Datalyzer). Hierin wordt veel data opgeslagen over energieverbruik van je assets. 

Na het verkrijgen van toegang tot de database, voeren we een data-analyse uit om het besparingspotentieel voor energie inzichtelijk te maken.

Stap 3: Analyseren & Interpreteren

Na het inventariseren van de assets en het verkrijgen van toegang tot beschikbare data, begint het analyseren. We stellen specifieke vragen over trends en bestaande processen en starten vervolgens een gerichte data-analyse van het verbruik. Zo kunnen we concrete verbeter-initiatieven aandragen. Na het bespreken van deze initiatieven, selecteren we samen welke we gaan uitvoeren. Praktische voorbeelden hiervan zijn:

 • Het opsporen van lekkages in het persluchtsysteem of condenspot.
 • Het afkoppelen van systemen die buiten gebruik staan.
 • Het optimaliseren van tracing & isolatie.
 • Het aanpassen van pompen die te lang blijven draaien.

Stap 4: Realiseren & Evalueren

Zodra we de verbeterinitiatieven hebben besproken, zorgen we er samen voor dat de geprioriteerde optimalisaties worden opgepakt en uitgevoerd. Met het juiste inzicht in het besparingspotentieel van energie en de benodigde acties om dit potentieel te benutten, staat er niets meer in de weg om kosten te besparen.

Als de realisatiefase is afgerond, evalueren we gezamenlijk hoe het proces is verlopen. We bekijken nogmaals de in kaart gebrachte stappen en beoordelen of het volledige potentieel is benut of dat er nog meer kansen zijn om te besparen. Zo blijven we continu bezig om jouw bedrijf en locaties optimaal en efficiënt te laten renderen.

Waarom je gebruik moet maken van onze service om jouw energieverbruik inzichtelijk te maken

Door onze inzichten helpen we jou mogelijk geld te besparen.
Je weet precies welke assets onnodig veel energie verbruiken.
Wij checken op het correcte gebruik van alle assets.

Klaar voor energiebesparing? Neem contact op!

Wij brengen graag het besparingspotentieel van jouw bedrijf in kaart. Laat je gegevens achter, zodat we een afspraak kunnen plannen en jou kunnen helpen om te bezuinigen.Ook voor vragen over andere diensten kun je altijd bij ons terecht. Tientallen bedrijven gingen je voor; lees het in onze case studies.

Stuur Erik een berichtje

Vragen? Stel ze!

Wij bijten niet

Vragen over een vacature, project, Ivy Global of onze legendarische borrels? Erik kan je verder helpen.

Erik de Jong achter een laptop
Erik de Jong
Externe Zaken