Bedrijven zoeken meer dan ooit naar slimme manieren om duurzaam te zijn in een razendsnel veranderende wereld. Niet alleen om het volgen van milieuvoorschriften, maar ook om het bouwen van een goede reputatie op het gebied van duurzaamheid. Voor bedrijven die hun impact op het milieu willen verminderen, is het slim gebruiken van data cruciaal.

Vanuit de overheid wordt er al flink gestuurd op energiebesparing en de juiste rapportering hiervan. Naarmate het energieverbruik toeneemt worden de verwachtingen van het RvO ook groter. De bijbehorende wet omvat de volgende niveaus met verplichtingen:

Energiebesparingsplicht en RvO

Vanaf 250 FTE of 50 miljoen bruto jaaromzet mét 43 miljoen balans totaal
–> EED-Audit plicht
Vanaf 50.000 kWh of 25.000 Nm3 gas
– -> Energiebesparingsplicht


Bij volledig eigenaarschap van een of meerdere gebouwen
–> Informatieplicht Gebouwen

Vanaf 50.000 kWh of 25.000 Nm3 gas én eigenaar van de processen
–> Informatieplicht Processen

Vanaf 10 miljoen kWh of 170.000 Nm3 gas
–> Onderzoek Plicht

Langetermijn succes

Milieu- en energiewetten dwingen bedrijven niet alleen om zich aan de regels te houden, maar ze zijn ook een duwtje in de rug voor vernieuwing. Duurzaamheid is niet langer een keuze; het is een must voor elk bedrijf. Wie voorop loopt op het gebied van duurzaamheid, heeft betere kansen op langetermijn succes.

Een goed voorbeeld van deze trend is te zien bij bedrijven die data gebruiken om hun milieuprestaties te meten en te verbeteren. Grote spelers in verschillende sectoren gebruiken geavanceerde analyse om inefficiënties op te sporen en duurzaamheidsinitiatieven openbaar te maken. Maar ook steeds meer kleine(re) bedrijven proberen zich meer met data voor duurzaamheid bezig te houden. Via het optimaliseren van bepaalde bedrijfsprocessen en in de communicatie.

Bij Ivy Global begrijpen we dat de weg naar duurzaamheid een ingewikkeld proces is met unieke uitdagingen en kansen. Onze diensten zijn erop gericht bedrijven te ondersteunen bij elke stap , door gerichte analyses te doen en hieruit concrete verbeteracties met de verwachte winst te halen.

Zo gaan we te werk

Stap 1:
Inventariseren van de assets

 • Welke assets heb je?
 • Hoeveel energie verbruiken je assets?
 • Waar zit het besparingspotentieel?

Stap 2:
Aan de slag met data

 • Heb je P&ID’s, E-schema’s en PFD’s?
 • Maak je gebruik van operator software?
 • Wat zegt onze data-analyse over jouw verbruik?

Stap 3:
Analyseren & Interpreteren

 • Welke trends zien we in jouw productieprocessen?
 • Wat halen we nog meer uit jouw data over jouw verbruik?
 • Wat zijn concrete verbeter-initiatieven?

Stap 4:
Realiseren & Evalueren

 • Hoe prioriteren we de verbeter-initiatieven?
 • Hoe kunnen we dit samen stapsgewijs realiseren?
 • Hoe zorgen we ervoor dat dit een continu proces wordt en we blijven besparen?

Wat krijg je van ons?

 1. Compleet adviesrapport met verbetermaatregelen

 2. Data-rapportage met validatie van de meetpunten

 3. Bruikbare KPI’s toegespitst op optimaal gebruik van de assets

 4. Volledig as-built P&ID’s van het te onderzoeken gebied

 5. Direct inzicht in het verbruik via een KPI-dashboard

Wat levert het op?

Efficiëntieverbetering
Data-analyse stelt bedrijven in staat om hun operationele processen te optimaliseren en efficiëntieverbeteringen door te voeren. Dit kan leiden tot een vermindering van het energieverbruik en de ecologische voetafdruk.
Kostenbesparing
Door het monitoren en analyseren van jouw energiegerelateerde gegevens maken we het mogelijk om jouw verspilling te identificeren en te verminderen. Hierdoor kunnen er kosten bespaard worden door gerichtere investeringen in energie-efficiënte technologieën en processen.
Compliance & regelgeving
Met de groeiende aandacht voor duurzaamheid en milieubewustzijn worden steeds meer regelgevingen ingevoerd om bedrijven te dwingen milieuvriendelijke praktijken aan te nemen. Onderneem je nu actie, dan positioneer je jezelf beter om aan de huidige en toekomstige regelgeving te voldoen.

Reputatie & merkwaarde
Consumenten én andere bedrijven hechten steeds meer waarde aan duurzaamheid en milieubewustzijn. Bedrijven die zich actief inzetten voor energiebesparing en duurzaamheid kunnen een positieve reputatie opbouwen wat zorgt voor aantrekkingskracht.

Innovatie
Het gebruik van data voor duurzaamheidsdoeleinden kan leiden tot innovatieve oplossingen en nieuwe technologieën. Bedrijven die vooroplopen in deze innovaties hebben vaak een concurrentievoordeel en kunnen nieuwe marktkansen benutten.

Resicobeheer
Door het gebruik van data kun je potentiële risico’s in verband met klimaatverandering, schommelingen in energieprijzen en andere milieurisico’s beter begrijpen en beheren.

Toekomstbestendigheid
Duurzaamheid en energiebesparing zijn niet alleen belangrijk vanuit milieuoogpunt, maar ook voor de langetermijnlevensvatbaarheid van bedrijven. Het aanpassen op veranderingen in energiebronnen en -eisen kan bedrijven helpen zich aan te passen in een steeds veranderend zakelijk landschap.

Meer informatie

Ben je benieuwd hoe je jouw data meer en beter in kunt zetten om je duurzaamheidsdoelstellingen te behalen? Neem vrijblijvend contact met ons op om te ontdekken hoe we dit voor jouw bedrijf kunnen realiseren. De koffie staat klaar.

Stuur Erik een berichtje

Vragen? Stel ze!

Wij bijten niet

Vragen over een vacature, project, Ivy Global of onze legendarische borrels? Erik kan je verder helpen.

Erik de Jong achter een laptop
Erik de Jong
Externe Zaken