VSM staat voor Value Stream Mapping en is een methode om de processen binnen je organisatie in kaart te brengen. Het unieke aan de VSM is dat deze vooral kijkt naar de ‘waarde’ die wordt toegevoerd in verschillende stappen in het proces, waarbij ‘waarde’ wordt gedefinieerd als ‘waarvoor de klant bereid is te betalen’. Stel je voor dat je samen met de klant door je productieproces loopt en hem continu de vraag stelt; voor welke van deze stappen zou je willen betalen, en voor welke niet? De stappen die geen waarde creëren noemen we ‘verspilling’ en het zijn die stappen die we met de VSM gaan minimaliseren.

Aanpak Value Stream Mapping

Onze VSM-aanpak bestaat uit 3 stappen:

  1. IST

Samen met de mensen die het proces uitvoeren (dus niet de mensen die er verstand van denken te hebben) brengen we het hele proces in kaart. Waar mogelijk voegen we ook data toe per stap in het proces, zoals omsteltijden, wachttijden, productievolumes, uitvalpercentages, etc.

  1. SOLL

Op basis van het IST-proces en de verspillingen bepalen we hoe we het beste kunnen gaan verbeteren en hoe het verbeterde proces eruit moet komen te zien, dit noemen we de SOLL. Uiteraard moet het SOLL proces eenvoudiger zijn en we toetsen het proces op draagvlak. Een in theorie geweldige SOLL, kan betekenen dat het hele bedrijf op zijn kop moet, dat is natuurlijk niet de bedoeling. We zetten liever een paar simpele stappen om tot een groot resultaat te komen, dan dat we zaken onnodig ingewikkeld maken.

  1. Veranderplan

Omdat we nu de IST en de SOLL mooi naast elkaar hebben, kunnen we een veranderplan maken. We weten nu wat er wel en niet veranderd moet worden om de verspillingen te minimaliseren. We begeleiden de verandering maar we doen dit uiteraard weer met de mensen die het proces uitvoeren samen, zodat ze zelf ook hun ideeën kunnen inbrengen in de uitwerking.

Resultaat VSM

Het resultaat van de Value Stream Mapping is dat het proces is verbeterd doordat de verspillingen geminimaliseerd zijn. We kunnen niet alles oplossen en sommige processtappen zijn nu eenmaal nodig voor de eigen bedrijfsvoering, maar door het toepassen van de VSM zien we dat de prestaties verbeteren, mensen prettiger werken maar vooral ervaren dat ze zelf in staat zijn processen te verbeteren.

Wat kan Ivy Global hierin voor je betekenen?

Projectmanagers van Ivy Global zijn ervaren in het uitvoeren van Value Stream Mappings. Ook als je het liever zelf wil doen, maar een steuntje in de rug kan gebruiken, dan helpen onze projectmanagers je graag. De combinatie met studenten werkt goed omdat de studenten graag willen leren en de projectmanagers kunnen helpen met het voorbereiden en uitwerken van de VSM’s. Hierdoor is er maar een projectmanager nodig in plaats van meerdere, dure consultants.

Neem contact met ons op

Laat ons bij jouw bedrijf een Value Stream Mapping uitvoeren. Heb je interesse of zit je met een andere vraag over wat wij voor je kunnen betekenen op het gebied van VSM? Neem dan contact met ons op. Ook voor vragen over andere diensten kun je altijd bij ons terecht.

Stuur Erik een berichtje

Vragen? Stel ze!

Wij bijten niet

Vragen over een vacature, project, Ivy Global of onze legendarische borrels? Erik kan je verder helpen.

Erik de Jong achter een laptop
Erik de Jong
Externe Zaken