Elke organisatie gebruikt verschillende soorten software voor talloze doeleinden. Zo kun je denken aan Microsoft Office, maar ook aan applicaties als AutoCAD voor het maken van technische tekeningen of boekhoudprogramma’s als Exact. Voor bijna alle software die zakelijk wordt gebruikt is een licentie nodig. Hiermee koop je het recht om gebruik te mogen maken van deze computerprogramma’s. Het beheren van al deze software kan een pittige klus zijn. Daarom hebben wij software asset management ontwikkeld.

Het komt bijvoorbeeld steeds vaker voor dat medewerkers naast een desktop ook over een laptop beschikken waar de software op geïnstalleerd wordt. Of denk eens aan de grote servers in datacenters, waar je zware software op kunt hosten. Op deze hardware kunnen wel duizenden verschillende applicaties actief zijn waarbij een licentie vereist is. Kortom: het kan om deze redenen al snel een complex proces worden.

License Compliance

Onnodige kosten zijn snel gemaakt. Dit kan komen door dubbele aanschaf van licenties of licenties die eigenlijk niet meer in gebruik zijn. Ontbreken er licenties of worden ze verkeerd gebruikt? Dan loop je tijdens een audit risico op een boete. Je moet dan vaak met terugwerkende kracht voor de duurste abonnementen betalen. Als dit lang voorkomt bij veel applicaties binnen een bedrijf met veel users, kan die boete in de miljoenen euro’s lopen. Daarnaast is er ook een groot risico op het gebied van security; met verouderde software loopt jouw organisatie grote risico’s om gehackt te worden. Deze licenties en tools zijn namelijk niet optimaal beveiligd.

Elke organisatie moet zich daarom aan license compliance houden en correct werken met aangeschafte up-to-date software. Maar hoe weet je of je er correct mee omgaat? Informatie over juist licentie- en applicatiegebruik is lang niet altijd voorhanden, zo blijkt uit ons onderzoek. Vaak zijn licentieovereenkomsten moeilijk te vinden of blijken niet goed vastgelegd te zijn. Met goed Software Asset Management creëer je inzicht in de licentie-administratie.

Wat kunnen we voor je doen?

Met Software Asset Management helpen wij bedrijven een duidelijk inzicht te krijgen en controle te nemen over de steeds complexere software infrastructuur. Dit doen we in de volgende stappen:

We inventariseren al jouw software assets

  • We brengen de aanwezige software en bijbehorende licenties in kaart
  • We inventariseren daarnaast welke software daadwerkelijk nog actief wordt gebruikt en of er licenties overbodig zijn
  • We zetten bovendien alle kosten op een rijtje

We checken op correct gebruik van assets

  • We onderzoeken of jouw organisatie software onder de juiste voorwaarden gebruikt
  • We zoeken eveneens uit of er voldoende licenties aangeschaft zijn voor het aantal gebruikers
  • We brengen ook in kaart welke acties moeten worden ondernomen.

We maken kosten en besparingen inzichtelijk

  • We maken inzichtelijk voor welke software en licenties te veel wordt betaald
  • We maken ook inzichtelijk voor welke software en licenties te weinig wordt betaald
  • We laten bovendien beter licentiegebruik zien en zorgen er hiermee voor dat jouw organisatie zich kan voorbereiden op software audits.

“Bedrijven betalen vaak veel te veel voor hun software, omdat ze de licenties onvoldoende doorgronden.

Anne Pietersma – Software Asset Manager BAM

Structureel kosten besparen

Natuurlijk wil je met jouw bedrijf voldoen aan de licence compliance en er zeker van zijn alle software correct wordt gebruikt. Ivy Global helpt jou volledig ‘in control’ te zijn. Hiermee minimaliseer je niet alleen de kans op hoge boetes, maar je kunt ook structureel besparen op je jaarlijkse kosten.

Enerzijds kun je uitgaven verminderen door het annuleren van overbodige licenties. Anderzijds zorgt ook de inzet van onze studenten in plaats van dure interne krachten voor een aanzienlijke kostenbesparing. Zo helpt Software Asset Management het maximale uit je software investering te halen én extra ruimte in budgetten vrij te maken, die ingezet kan worden voor de groei van je organisatie.

Waarom je gebruik moet maken van onze service om jouw software assets inzichtelijk te maken

Je weet precies voor welke licenties je – te veel of te weinig – betaalt.
Door onze inzichten helpen we jou in jouw licence compliancy.
Wij checken of op het correcte gebruik van alle software assets.

Neem contact met ons op

Klinkt Software Asset Management jou als muziek in de oren of zit je met een andere vraag over wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op. Ook voor vragen over andere diensten kun je altijd bij ons terecht.

Stuur Erik een berichtje

Vragen? Stel ze!

Wij bijten niet

Vragen over een vacature, project, Ivy Global of onze legendarische borrels? Erik kan je verder helpen.

Erik de Jong achter een laptop
Erik de Jong
Externe Zaken